Μεσολόγγι 1821-1829

Συγγραφέας : Νικόλαος Κολόμβας, Οι αθάνατοι πρόμαχοι

- ΝΕΟ -

Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
€24,00

Μεσολόγγι 1821-1829 | Οι αθάνατοι πρόμαχοι


Τίτλος: Μεσολόγγι 1821-1829 | Οι αθάνατοι πρόμαχοι
Εκδότης: Άλφα Εκδοτική
Συγγραφέας: Κολόμβας, Νικόλαος Α.
ISBN: 978-960-8215-79-5
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Βάρος: 1 Kg
Σχήμα (cm): 23Χ24
Σελίδες: 360

Περιγραφή


Η πρώτη έκδοση του βιβλίου που έγινε το 1998 εξαντλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Η κυκλοφορία του βιβλίου εξυπηρέτησε πλήρως τους στόχους μας, που ήταν:

-         Η ανάδειξη των αγώνων και θυσιών των απλών ανθρώπων του Μεσολογγίου, οι οποίοι από αγρότες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, ναυτικοί έγιναν ήρωες.

-         Η εκπλήρωση της διαταγής του Ιωάννη Καποδίστρια της 14ης Μαΐου 1829 για καταγραφή των ονομάτων των αγωνιστών των πολιορκιών του Μεσολογγίου (1822, 1823, 1825, 1826).

-         Η απόδειξη, ότι οι Μεσολογγίτες μετέσχαν στους αγώνες της Πόλης από το 1821 έως το 1826 και πλήρωσαν τον βαρύτερο φόρο αίματος αφού αυτοί βρίσκονταν στην πόλη μαζί με τις οικογένειές τους. Αξίζει να θυμούμαστε ότι 6.000 γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι έξω από τα τείχη της πόλης μετά την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης, ότι οι επιζήσαντες Μεσολογγίτες συνέχισαν να πολεμούν και μετά την Έξοδο έως την απελευθέρωση της χώρας.

-         Η ενίσχυση του εθνικού φρονήματος των Μεσολογγιτών, οι οποίοι πάντα έλεγαν, αλλά τώρα μπορούν να το λένε ηχηρότερα, ότι «Εδώ στο Μεσολόγγι αγωνιστήκαμε εμείς, βεβαίως μαζί και με πολλούς άλλους Έλληνες πολεμιστές».

 

Είμαι περήφανος, γιατί η προετοιμασία και η έκδοση του βιβλίου αποτέλεσε την κύρια αφορμή και στην συνέχεια την βάση για την ίδρυση της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων της οποίας υπήρξα ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος και τώρα Αντιπρόεδρος.

Είμαι ευτυχής, γιατί με την έκδοση αυτού του βιβλίου γνώρισα από κοντά τον συμπατριώτη στρατηγό Νίκο Κολόμβα, γνωστό ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα πολλών βιβλίων και για το Μεσολόγγι.

Ο Ν. Κολόμβας κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών δεν έμεινε ήσυχος με την επιτυχία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου. Συνέχισε και με καθημερινή συνεχή αναζήτηση ανέσυρε από την λήθη 1000 περίπου επί πλέον ονόματα Μεσολογγιτών αγωνιστών και μελών των οικογενειών τους, τα οποία περιλαμβάνονται στην παρούσα δεύτερη έκδοση.

Και είμαι βέβαιος, ότι την πρώτη ημέρα μετά την νέα έκδοση θα μου φέρει και νέα ονόματα και διορθώσεις και συμπληρώσεις στα στοιχεία των ονομάτων, τα οποία ήδη έχουμε.

Τέλος είμαι ευτυχής, γιατί αυτή η δεύτερη έκδοση γίνεται λίγες ημέρες πριν από την 14η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας, κυβερνήτης της Ελλάδας, υπέγραψε το 1829, την διαταγή για την μεταξύ άλλων καταγραφή των ονομάτων των αγωνιστών των πολιορκιών του Μεσολογγίου.

Είναι αλήθεια, ότι ο κατάλογος των περίπου 4.000 ονομάτων που περιλαμβάνει αυτό το βιβλίο δεν είναι πλήρης. Λείπουν τα ονόματα των γυναικών και των παιδιών, που αιχμαλωτίστηκαν και σκοτώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι – περίπου 6.000 κατά τις μαρτυρίες ξένων αυτοπτών μαρτύρων. Σε ένα άλλο βιβλίο μας “Μεσολόγγι 1826, Τύχη της οικογένειας Ι. Μάγερ και κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου” του Σπύρου Σακαλή παρουσιάζουμε περίπου 1.600 από αυτά.

Λείπουν επίσης τα ονόματα πολλών εκατοντάδων μη Μεσολογγιτών αγωνιστών, μερικοί από τους οποίους συμμετέσχαν πρωταγωνιστικά στην άμυνα της Πόλης κατά τις πολιορκίες και βγήκαν με τα σπαθιά στα χέρια κατά την Έξοδο. Αγωνιστών, οι οποίοι προέρχονταν από τις γειτονικές περιοχές της Αιτωλίας, της Ακαρνανίας και της Ευρυτανίας αλλά και από την Ήπειρο (από την Χειμάρρα έως της Άρτα) και την Πίνδο (αναφέρω ιδιαιτέρως τους αγωνιστές από την Σαμαρίνα) καθώς και την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε και αρκετούς φιλέλληνες.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να συμπληρώσουμε τον κατάλογο και με αυτά τα ονόματα σε μια επόμενη έκδοσή μας. Ελπίζω να προλάβουμε μέχρι το 2021 ή έστω το 2026.

 

Ο εκδότης

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ

 


Οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν αγόρασαν επίσης

Μεσολόγγι 1826, Τύχη της οικογένειας Ι. Μάγερ

Μεσολόγγι 1826, Τύχη της οικογένειας Ι. Μάγερ και κατάλογος των αιχμαλώτων της Εξόδου - Συγγραφέας : Σπυρίδων Σακαλής
€15,00

Μεσολογγίου Ιστορικά Σύμμεικτα

Συγγραφέας : Σπυρίδων Σακαλής
€2,00