Τουριστικός Οδηγός της Αρχαίας Πλευρώνας

Συγγραφέας : Κώστας Παπαδόπουλος
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
$5.00

Τουριστικός Οδηγός της Αρχαίας Πλευρώνας


Τίτλος: Τουριστικός Οδηγός της Αρχαίας Πλευρώνας
Εκδότης: Άλφα Εκδοτική
Συγγραφέας: Κώστας Παπαδόπουλος 
ISBN: 960- 8215- 00- 5
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Βάρος: 0,170 Kg
Σχήμα (cm):
Σελίδες: 62

Περιγραφή


Η Εκδοτική ΑΛΦΑ ξεκίνησε το 1997 την προσπάθεια έκδοσης μιας σειράς βιβλίων για το Μεσολόγγι και την περιοχή του με σκοπό να πληροφορίσει τους νεότερους και να θυμίσει στους παλιότερους μια περιοχή ένδοξη, όχι μόνο για πολεμικά κατορθώματα αλλά και για σοβαρά λογοτεχνικά έργα και σημαντική προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Για το νεώτερο Μεσολόγγι έχουν γραφεί πολλά βιβλία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - τα περισσότερα από τα οποία δεν κυκλοφορούν πια. Γι' αυτό τα πρώτα βιβλία της σειράς είχαν σχέση με την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Ιδιαίτερα όμως φτωχή ήταν και είναι η βιβλιογραφία για την περιοχή όσον αφορά τους αρχαίους χρόνους, τους αιώνες της Ρωμαϊκής Κυριαρχίας, την χιλιετία της ένδοξης Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και τα 400 χρόνια της δουλείας στους Οθωμανούς.

Εξαίρεση αποτελούν τα δύο εξαιρετικά βιβλία της κας Σπυρ. Αλεξανδροπούλου. Βέβαια, για την περιοχή έχουν γράψει πολλοί αρχαίοι και νεώτεροι συγγραφείς, στα πλαίσια βιβλίων τους με άλλο κύριο περιεχόμενο.

Αυτή η έλλειψη βιβλιογραφίας οφείλεται εν μέρει στην εγκληματική (σκόπιμη;) έλλειψη λάθε αρχαιολογικής έρευνας και ανασκαφής στην περιοχή, παρότι υπήρξε πάντα κέντρο έντονης πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας (γεωργικής, εμπορικής και ναυτικής), όπως μαρτυρούν οι σπουδαίες αρχαίες πόλεις, οι πανελληνίως γνωστοί "αιτωλικοί μύθοι", καθώς και τα γραφόμενα από τον Στράβωνα.

Τα τελευταία όμως χρόνια έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την περιοχή της Πλευρώνας εξ αιτίας των ενεργειών του δραστήριου Λαογραφικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου, που εργάζεται για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης και του θεάτρου της. Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Παπαδόπουλος έγραψς αυτό το βιβλίο, το οποίο αποφασίσαμε να εντάξουμε στη σειρά των εκδόσεών μας για το Μεσολόγγι.

Ελπίζω, ότι το μικρό αυτό βιβλίο-οδηγός, το οποίο κρατάτε, καλύπτει ένα μικρό μέρος του προαναφερθέντος κενού. Σκοπεύουμε να εκδώσουμε και άλλα ανάλογα βιβλία στο εγγύς μέλλον.

Κ. Καρκανιάς


Οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν αγόρασαν επίσης