ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Με χαρά προλογίζω το βιβλίο της φίλης μου ιστορικού και συγγραφέα και φιλο-Σπαρτιάτισσας, Helena’s P. Schrader, «Λεωνίδας της Σπάρτης: Προς τις Θερμοπύλες»!

 

Η Έλενα τοποθετεί τον Λεωνίδα (και τη σύζυγο του, Γοργώ - κόρη του Βασιλιά Κλεομένη), στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στην Σπάρτη και την υπόλοιπη Ελλάδα των πρώτων είκοσι ετών του 5ου π.Χ. αιώνα. Ακολουθεί την Ιστορία των Μηδικών  Πολέμων του Ηροδότου, με την μεγαλύτερη δυνατή ιστορική ακρίβεια που επιτρέπει η συγγραφή ενός άρτιου μυθιστορήματος.

 

Πλάθοντας  μυθιστορηματικά την ιστορία των ηρώων της παρουσιάζει την πραγματική μη στατική και μη μιλιταριστική Σπάρτη,  την λειτουργία του δημοκρατικού της πολιτεύματος , την Αγωγή, την Σπαρτιατική Φάλαγγα, την μοναδική θέση των γυναικών αλλά και την ιδιαίτερη θέση των ειλώτων και των περιοίκων.

 

Αναδεικνύει την προσωπικότητα του Λεωνίδα ως ενός εξαιρετικού προοδευτικού πολιτικού στο εσωτερικό και ενός εξαιρετικού διπλωμάτη στο εξωτερικό παραλλήλως προς την μοναδική ικανότητά του ως στρατιωτικού ηγέτη .


Αξίζει να το διαβάσετε!

Πέτρος Γ. Δούκας

Δήμαρχος Σπάρτης